April 27, 2015

Rombongan Kak Jemah ke Kota Bharu - Bhg 1

..Assalamualaikum Semua..
Entri balik belakang
Banyak entri throwback sebenarnya dalam senarai tapi yang ini rasanya kena naik dulu
walaupun ada lagi yang lama dalam senarai..sabar ya yang lain-lain tu

Sebelum Misi Tercapai

Hari Selasa (tarikh lupa sudah) malas sikit nak scroll dalam Whatsapp

Z : Jom gi KB tiket murah weiii...
L : jom dah lama teringin...sapa nak saya boleh belikan tiket dulu
E : nak follow
S : follow juga..esok confirm balik
A : teringin juga nanti minta approval ya
L : saya macam A nanti update lain
H : tak dapat follow anniversary time tu hehe
K :.....teringin juga.......
E : Ok I tunggu kat sini follow dari KB ja

Lepas 2 hari....

Rupanya yang diidam dan dirancang menjadi realiti juga..
L : ok confirm 7 tiket dah beli..cuma kak K je beli sendiri
Z,S,A,E,K :.....Cayalah..akhirnya jadi realiti...
Ahli rombongan kak Jemah ke KB kali ini :

Kak Zaida, Sofu, Eda & Kak Awa
Lynn, Kakcik, Kak Kiss & Kak Ain

Jadi tunggu je la 11 April tiba untuk kami meneruskan misi...
Makan, Shopping, Makan, Makan, Makan dan Makan....

Nak gi semalam ja tak pe la lepas aerobik baru kemas beg kan..
Sampai rumah terus kemas...laa x sedar dah kol 12.30..
Aduss....jam 4pg nak kena bangun balik flight kol 6.20pg jadi pastinya jam 5 kena ada
di Subang Skypark subuh disana kan...

Sebab excited nak berombongan naik kapal terbang lagi tu...tidur pun tak berapa
nak lelap sangat. Pukul 3.30pg sudah siap masuk bilik air takut kena tinggal dengan Kak Awa
(suami dia akan hantar kami ke airport) bermula la episod whatsapp yang berderet dia awal pagi...memang tak boleh tahan macam-macam insiden dalam whatsapp tu...
kejut orang, call orang, sampai rumah call orang tak jawab bila dah gerak rupanya
orang tu dah sampai rumah kak Awa pula hehehe...yang tertinggal IC pun ada tu
senario kereta lagi satu...tapi apapun semua selamat sampai ke Skypark sebelum Subuh.

Alhamdulillah Lynn Hassan bawa bekal kek yang sangat gebu...

Tiba di KB jam 7.15pagi...hirup udara pagi di KB kami ber 8 pagi tu.
Terus ke tempat sewa kereta Hawk Car Rental. Lynn dah tempah awal sebab takut nanti
sampai kereta tidak ada pula.

Dapat 2 biji kereta Pesona murah je sewanya RM130/sehari..
Jadi dapat sahaja kereta misi pertama dimulakan ke Kopitiam Kita...sarapan pagi


Kopitiam Kita
Taman Desa Jaya, 
4357-A, Jalan Pengkalan Chepa, 
15400 Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

Kopitiam ini memang menjadi tumpuan rupanya meja di kopitiam ini pantang kosong
pasti sahaja diisi selepas itu.
Menu jangan cakap lama...bermacam jenis nasi boleh didapati disini

Lebih daripada 15 jenis pilihan nasi boleh didapati disini

Menu pilihan Sofu pastinya yang sudah lama diidam 
Roti Titab

Seterusnya....
Nasi Dagang Ikan..tang VIP tu tak pasti maksudnya

Menu geng lain ....ada Nasi Tupe, Nasi Berlauk Air Dingin, Nasi Dagang Ikan
Kuih muih tempatan....meriah kannn..

Kak Awa senyum lebar dapat merasa kuih muih tempatan

Nasi tupe pilihan kak Awa

Rezeki kami sarapan pagi ditaja oleh Kak Aini
Sudah kenyang apa lagi....misi seterusnya...shoppinggggggg
Destinasi yang dituju adalah pasar yang paling terkenal di Kota Bharu pastinya

Pasar Besar Siti Khadijah..
Pusing-pusing tingkat atas dahulu bahagian pakaian wanita wajibla kan. Kemudian baru turun 
kebawah untuk beli rempah, keropok dan serunding.

Suasana bahagian bawah dalam pasar...meriah bukan

Yang penting signboard tu...senang nanti kalau nak buat tempahan boleh
call no tu dan dia boleh uruskan penghantaran melalui pos :)

Mereka pun nak abadikan kenangan juga :) Selesai di kedai serunding kami
ke bahagian rempah ratus...singgah di Kedai Rempah Mek Nah kalau tak silap
tapi gambar lupa la nak snap tangan dah penuh dah kiri kanan
Sempat juga rembat rempah kuzi kat situ nak masak alamak bila ya...
Cuti hujung minggu ni la kita cuba ya

Inovasi terkini...budu dalam tiub dulu dalam botol je kan
Tapi hanya mampu pandang sebab tak makan budu ni :)

Lenguh juga tangan mengendong kiri kanan nih...borong banyak ke? 
Harusnya tidak sebab geng sudah tetapkan RM200 sahaja untuk beli belah :)
Lepas selesai simpan barang dalam kereta dulu sebab hendak terus ke destinasi
makan tengahari pula...

Memandangkan semalam sahaja untuk tidur jadi tempat penginapan ini 
menjadi pilihan sebab yang lain sudah penuh tak sangka bukan waktu cuti 
sekolah pun penuh hotel di KB ni

Paling tidak disangka-sangka tempat yang kami akan bermalam
betul-betul berhadapan dengan pasar besar ..rugi rasanya beli tiket 
balik awal kan kalau tidak boleh beli nasi berlauk, nasi dagang atau
kuih muih sebelum balik dan makan di Sungai Buloh :)

Hendak tahu tempat makan tenghari, tempat penginapan makan malam dan 
supper kami tak lupa pantai yang kami singgah.....kita bersambung ke entri bhg 2....

14 comments:

  1. aiseymen banyak pulak gambo makanan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. misi ke KB utk JJCM...jadi pic makanan la yg byk hihihi

      Delete
  2. Roti titab tu blom pernah rasa lagi..best tgk rombongan mak2 enjoy jln2 kelantan. Sekali sekala jln2 tsnpa anak2 syok jugak kan ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sue...
      sesekali kan...trip sangat ni sangat singkat 2d1n je..:)

      Delete
  3. tuuu diaaaa...sakan jalan-jalan cari makan! hahahaha...best kan? kelantan kalau bab makan mmg syiok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangatttttt syiok oooo Sally
      sapa kira kalori masa tu kena babap hehehe

      Delete
  4. seronoknya.. Tak pernah lagi jejak kaki kt kelantan

    ReplyDelete
  5. wahhh, teringat masa pergi kelantan dulu. hehe. rasa nak pergi lagi ^^

    ReplyDelete
  6. Fuhh meriah nyer rombongan ..seronok sakan laa tuu..semua suka hati jer tuuu..wow banyak tempat menarik banyak makanan jugak ..fuyooo bestnye..

    ReplyDelete
  7. Best pegi ramai2. Naik flight tu. Hehe

    ReplyDelete
  8. roti titab tu x pernah mkn..hanya ada di kb je ke

    ReplyDelete
  9. woooow ini memang terbaik.. geng2 shopping ni semua ni.. bestnya..
    kalo CT pun teruja bab makan lew apa lagi.. tapi kuih2 kat sana semua manis2..
    cuma sbb dah sedap kan.. tibai sajalah..

    agaknya kalo spend few nights berapa banyak Kak Sofu shopping hehehe..

    ReplyDelete
  10. Ekin yg btahun duk kelantan xsampai lg kedai kopitiam kita tu nti balik kelantan nk p la

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan anda.
Jangan lupa komen dan follow sekali.
InshaAllah saya juga akan terjah anda semula...

Love:-
Sofu Hashim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Belong ToSofu Hashim Bercerita... | Designed All Reserved By KathyR’bain78